Jeoloji Mühendisliği Lisans bölümü, lisans düzeyinde bir eğitim programıdır. Bu programı tamamlayan öğrenciler, “Jeoloji Mühendisi” unvanını kazanırlar.
Jeoloji Mühendisliği Lisans programı, yerkürenin yapısının, kaynaklarının ve süreçlerinin incelenmesi ve uygulanması ile ilgili disiplinler arası bir mühendislik dalıdır. Bu program, öğrencilere temel mühendislik prensiplerini, jeolojik süreçleri, mineral ve kayaç bilimi, jeoteknik, hidrojeoloji, çevresel jeoloji, doğal afet risk değerlendirmesi ve arazi araştırma teknikleri gibi konuları öğretir.
Jeoloji Mühendisliği Lisans programı, öğrencilere yerbilimi problemlerini analiz etme ve çözme, doğal kaynakların aranması ve değerlendirilmesi, zemin etüdü yapma, çevresel etki değerlendirmesi, teknik raporlama ve sunum yapma becerileri kazandırır. Bu program, öğrencilere aynı zamanda etik, toplumsal ve çevresel sorumluluklarını da öğretir.
Jeoloji Mühendisliği Lisans programının mezunları, birçok sektörde çalışabilirler. Bunlar arasında madencilik, petrol ve doğal gaz, çevresel danışmanlık, inşaat, enerji, su kaynakları yönetimi ve akademik araştırmalar yer alır. Ayrıca, bu program mezunları, yüksek lisans eğitimine devam ederek öğretim, araştırma ve geliştirme pozisyonlarında kariyer yapabilirler.
Jeoloji Mühendisliği Lisans programının program yeterlilikleri aşağıdaki gibidir:
Temel bilim ve mühendislik prensiplerini kullanarak karmaşık jeolojik problemleri tanımlama, formülasyon, çözme ve yorumlama becerisi.
Temel matematik, fen bilimleri ve jeoloji mühendisliği prensipleri ile ilgili konularda yeterli bilgiye sahip olma.
Jeoloji mühendisliği konularındaki temel prensipleri ve saha araştırma tekniklerini anlayabilme, uygulayabilme ve geliştirebilme becerisi.
Kayaç, mineral ve toprakların özelliklerini ve sınıflandırmasını anlama ve uygulama becerisi.
Temel hidrojeoloji, jeoteknik ve çevresel jeoloji prensiplerini anlama ve uygulama becerisi.
Yeraltı suyu modellemesi, zemin etüdü ve doğal afet risk değerlendirmesine ilişkin beceri.
Jeoloji mühendisliği uygulamalarında arazi çalışmaları, veri toplama, analiz ve yorumlama becerisi.
Bilgisayar destekli tasarım ve modelleme becerisi, jeolojik verilerin analizinde ve yorumlanmasında kullanabilme.
Jeoloji mühendisliği uygulamalarında ölçme, veri analizi, sonuçların yorumlanması ve raporlama becerisi.
Çevre, sağlık ve güvenlik, sürdürülebilirlik ve etik konuları hakkında farkındalık ve bu konulara ilişkin uygun mühendislik çözümlerinin tasarımı ve uygulanması becerisi.
Jeoloji Mühendisliği lisans bölümü, geniş bir iş alanı sağlayan popüler bir mühendislik bölümüdür. Mezunlar, kamu ve özel sektörde çeşitli iş alanlarında istihdam edilebilirler.
Jeoloji mühendisliği lisans mezunları, yerkürenin yapısının incelenmesi, doğal kaynakların aranması, zemin etüdü, çevresel etki değerlendirmesi ve doğal afet risk yönetimi gibi birçok sektörde çalışabilirler. Madencilik, petrol ve doğal gaz, inşaat, çevre danışmanlığı, enerji, su kaynakları yönetimi ve altyapı projeleri gibi çeşitli endüstrilerde iş bulabilirler. Ayrıca, araştırma ve geliştirme kuruluşları, danışmanlık firmaları, hükümet kurumları ve üniversitelerde akademik kariyerler için de fırsatlar mevcuttur.
Jeoloji mühendisliği lisans mezunları için iş olanakları, doğal kaynakların sürdürülebilir yönetimi ve çevresel koruma konularının önem kazandığı günümüzde oldukça geniş ve çeşitlidir. Ancak, iş bulmak için rekabet yoğun olabilir, bu nedenle lisans öğrencileri, eğitimleri sırasında arazi çalışmaları, staj ve benzeri iş tecrübeleri edinerek, kişisel becerilerini ve mesleki ağlarını geliştirerek iş bulma şanslarını artırabilirler.
Öğrencinin derslerdeki başarısı, dönem içi notları ile dönem sonu sınav notunun birlikte değerlendirilmesi ile belirlenir.
Dönem içi notları, küçük sınavlar (quiz), ara sınav notu ve derse bağlı olarak ödevlere, uygulamalara, arazi çalışmaları ve pratik uygulamalara verilen notlardan oluşur. Kredili sistemde, dönem içi ve dönem sonu değerlendirmelerin türü ile (sınav, ödev, uygulama ve benzeri) ağırlıkları, dersi veren öğretim elemanı tarafından dönemin ilk iki haftası içinde ilgili bölüm başkanlığına bildirilir ve ilgili öğretim birimi yönetimi tarafından öğrencilere duyurulur. Son değerlendirme, o dersi alan tüm öğrencilerin genel başarı düzeyi de göz önüne alınarak, dersi veren öğretim elemanınca aşağıdaki harf notlarından birisi ile belirlenir.
Dönem içi verilen ödev ve arazi çalışmaları gibi uygulamaların dönem sonu notuna etki oranı %40 iken, dönem sonu final sınavlarının dönem sonuna etkisi %60 oranındadır.
Öğrencinin programdaki tüm zorunlu ve seçmeli dersleri başarmış olması, F1, F2 ya da Z notunun olmaması gerekir. Bu programda öğrencinin asgari 240 AKTS kredisini sağlaması ve genel not ortalamasının 4,00 üzerinden en az 2,00 olması gerekmektedir.